dimecres, 31 de març del 2010

BRUNDIBÁR

ÒPERA PER A FILLETS EN DOS ACTES
MÚSICA DE HANS KRÀSA-
LLIBRET DE ADOLF HOFFMEISTER:


Els alumnes de 2on cicle de primària anirem al Teatre Principal de Maó a veure una adaptació de l'òpera Brundibár el proper 16 d'abril.




Aquí
podeu escoltar el cor del final de l'òpera.

Clicau sobre els comentaris i podreu llegir informació sobre el compositor, la seva obra i el muntatge que anirem a veure.


guia didàctica del Teatro Real de Madrid

20 comentaris:

  1. El compositor:
    Hans Krása (Praga 1899 - Auschwitz 1944)
    H. Krása fou un compositor jueu que destacà des de molt fillet per les seves dots musicals: als onze anys, algunes de les seves composicions havien estat ja interpretades en públic. Fou alumne de Alexander von Zemlinsky. Va escriure obres de cambra i orquestrals, cançons, òperes i altres tipus d’obres musicals per al escenari.


    El context de l’obra
    Hans Krása va composar aquesta òpera (el títol de la qual significa "El borinot") el 1938, basant-se en un text d’Adolf Hoffmeister. Fou estrenada el 1941 a l’asil jueu de Praga, en secret i sense la presència del seu autor, que ja havia sigut deportat. Després de la seva deportació a Theresienstadt, Hans Krása va tornar a escriure la partitura, perquè no havia pogut endur-se-la amb ell. En el camp de concentració, entre 1942 i 1944, l’òpera fou representada unes 55 vegades, aconseguint transmetre una sensació de normalitat als nens deportats. A la pel.lícula propagandística „Der Führer schenkt den Juden eine Stadt“, rodada en aquest camp de concentració, s’emprava un fragment de l’òpera, per mirar d’enganyar els espectadors, presentant-los la vida suposadament agradable dels deportats.

    Poc després, Hans Krása i la majoria dels que intervenien a l’òpera van ser assessinats a Auschwitz-Birkenau.

    ResponElimina
  2. El muntatge que anirem a veure

    La idea és traslladar l’acció a la Menorca de la posguerra, per tal de posar de manifest paral.lelismes prou evidents, i potenciar la universalitat de la història que planteja l’obra.
    El text s’escoltarà en traducció al català. Pel que fa als intèrprets, intervindran en el muntatge un cor infantil de 25 veus, uns 35 nens i nenes d’escoles de dansa de l’illa, els dos nens protagonistes, els tres animalons coprotagonistes, l’actor que representa Brundibar i la resta de personatges adults que giren entorn d’ell.
    La música va a càrrec d’una orquestra de 8 músics, aproximadament. Es pretén que tot el repartiment sigui menorquí.
    La direcció escènica anirà a càrrec d’Ignacio García i la direcció musical a càrrec de Daniel Mestre, ambdós de trajectòria internacional contrastada.

    ResponElimina
  3. Síntesi argumental:
    Aninka i Pepichek són dos nens pobres que tenen la seva mare malalta. Per indicació del metge, han d’aconseguir llet per a ella, però no tenen diners. Intenten guanyar-ne cantant pel carrer, però un organer (músic de carrer) anomenat Brundibár els considera una competència i els foragita violentament. Un ocell, un moix i un ca vénen a ajudar els germans i reuneixen tots els nens del poble, tot apel.lant a la seva solidaritat. Cantant tots junts aconsegueixen els diners, sense que Brundibár aconsegueixi
    interposar-se.

    Significat de l’obra:
    La metàfora és clara: el món pur de la infantesa reconeix la injustícia que ha provocat el món corrupte dels adults i actua per restablir la justícia. També hi trobem la figura maligna de l’opressor i de tots aquells que ajuden a perpetuar-la front dels oprimits. Tot convida a pensar en el moment històric que va veure néixer l’obra. Aquí, però, el final és esperançador.

    Els intèrprets:
    Brundibár fou creada per ser interpretada per nens i nenes, tant pel que fa a cor com a parts solistes. Hi ha també presència adulta en el personatge de Brundibár i d’altres que hi apareixen entorn.

    ResponElimina
  4. esta molt be lo de bundibar pero no ma agradat molt perque no sescoltava molt be i tot aso a y una pregunta en es teatre o faran en catala o en unaltre idioma.
    de Victoria Sampol

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Vicky: l'adaptació que anam a veure és en català, per açò ens vam aprendre la cançó del final en català. Esper que t'hi agradi

    ResponElimina
  7. hola som na veronica y na paula ens a agradat molt y noltrus pensam que an actuat molt bé ens a sorpres que el director ens a fet fer estiraments.

    ResponElimina
  8. hola som maria
    me a agradat molt la opera per que
    an actuat moltbe.
    Me a fet grasia cuan Burdibar le jala es cabells a Anika i a Pepitxec.

    ResponElimina
  9. hola som na Daisy.
    M´ha agradat molt l´opera per que vaig riure molt, era molt divertit.
    Pensava que els personatges eren molt
    graciosos i l´historia era interesant.

    ResponElimina
  10. Hola som Geovanni sa obra m'ha agradat poc perque era a cátala i cantaban molt,lo que m'ha agadat
    son els animals es forner,es panader i es gelater tambe quan vencien a Brundibar.

    ResponElimina
  11. Hola soc en Tomi sa obra m'ha agradat perque es molt divertida el mes divertit era quan vencien a Brundibar.

    ResponElimina
  12. Hola soc na Paula C. i m`ha agradat l`obra de teatra perque hera molt divertida i quant bencian ha en Brundibar

    ResponElimina
  13. Hola soc na aura men agradat molt ses cançons de brundibar perque cantaven molt be a estat molt divertit quant an bruldivar avia perdut.

    ResponElimina
  14. hola som n ivan la opera m ha semblat divertida el tros que ma me ha agradat mes es quant ha sortit el senyor de els gelats

    ResponElimina
  15. hola som n'Andrea de 3rB i m'ha agradat molt el teatre ,perque es molt interesant tots els fillets cantaven molt be s'ho savien molt be hi havia gent conescuda.El director ens va fer calentar la veu per cantar.

    ResponElimina
  16. Hola som na Clara de 3b.
    M'ha agradat molt perque n'Ada ho feia molt be.No em pensava que hi havia n'Ada que ho fagues tant be. El mes divertit ha estat quan cantaven tots junts.

    ADEU!

    ResponElimina
  17. Hola soc Angie
    Aquesta opera m'agradat molt perque era molt graciosa.Tambe perque hi havia personatges de la escola.
    no pensava que era tan curt.
    Lo mes divertit a estat quan en brundivar estava cridant.
    el que no me va agrada va ser quan els fiets cantave i no lis donaven diners.
    m'ages agradat mes que en brundivar lis ages dunat un poquet de diners.

    ResponElimina
  18. Hola som na Sara de 3rb. M'ha agradat molt perque el que mes m'ha agradat es quanel director mos a dit que teniem que enrenar la veu i el que menys quan Aninca Pepitxec demenaven dubles.

    ResponElimina
  19. a yo no m'ha agrada brundibar hi vaig anar hi... me vaig quedar dormida!

    ResponElimina
  20. Quan hi vas anar, aquest mes a Maó? Jo hi vaig anar amb es meu fill i li va agradar, però ho van fer massa tard.

    ResponElimina